Skeppsbron

1280px-Skeppsbron_june_2013
Tänkte att jag skulle försöka lära mig lite mer om detta Stockholm genom att skriva lite om en gata i Stockholm då och då. Den naturliga gatan att börja med är den som jag promenerar längst varje morgon från Slussen till Kungsträdgården (själva bron som går mellan Gamla Stan och Kungsträdgården är nämligen även den del av Skeppsbron).

skeppsbron1
Skeppsbron nämndes först (som Stadzbron) 1592 och började anläggas på 1630-talet av Gustav II Adolf som ville göra om arbetarkajen till en paradgata. Detta var alltså samtidigt som Stockholm blev Sveriges huvudstad och klart stan skulle ha en snygg fasad (man rev stadsmuren). Namnet Skeepzbron började användas på 1640-talet, de tyska influenserna på det svenska språket var som ni ser fortfarande megatydliga.

Det finns mycket vackert på Skeppsbron, från Djurgårdsfärjan som glider ut från Slussen under Katarina kyrka och utsikten över Carl Johans kyrka på Skeppsholmen till Gustav III:s staty och Stockholms Slott. En liten pärla jag upptäckte som jag tidigare passerat ovvetande är Carl Milles Sjöguden som restes 1930. Milles försökte tydligen resa flera liknande statyer men denna var den enda han lyckades få upp. En lite obehagligt sketaglad massiv bjässe i röd granit.

skeppsbron7
De många vackra byggnaderna huserar tyvärr till största del tråkiga företag (typ: Första AP-fonden och Huma Nova). Det finns några guldkorn: Sjöfartshuset på Skeppsbron 10 (Orpheus 3) huserar Neptuniordern som sedan 1801 ämnat lämna understöd till sjömän, deras änkor och barn; Skeppsbron 44 (Narcissus 1) där Stockholms äldsta krog (enligt egen utsago) Zum Franziskaner är belägen med ljugendinredning från 1880-talet och så har vi Skeppsbron 46 (Cadmus 1) där Larsson Korgmakare varit verksamma sedan 1901 och är nu inne på tredje generationen.

 

 

 

Advertisements
Posted in Gator och platser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: